lunedì 18 febbraio 2019

Cozonac

I principali ingredienti sono farina, zucchero, uova, burro o olio di semi di girasole, latte, noci e generalmente si aromatizza con vaniglia. Ecco la seconda ricetta della staffetta natalizia di Compagni di Blogger. Cozonac a modo di mia sorella. Bulgarians call this bread kozunak.


Dragii mei, v-am pregatit azi o noua reteta de cozonaci pas cu pas. Am mai facut cozonac , reteta clasica a mamei mele, framantata la mana, dar de aceasta dat.

In Grecia, invece, un dolce simile prende il nome di plakous. Ingredienti:-per l’impasto: kg farina bianca 00. Il cozonac è un dolce tipico della gastronomia rumena.


Romanian cozonac is a slightly sweet yeast-raised egg brea similar to houska, that is traditionally eaten for Easter, Christmas, and New Years. Prepararea rețetelor de cozonac și de pască este inclusă în tradiția creștină ca obicei din Săptămâna Mare. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac și nucă și babele coapte în forme speciale de ceramică.


Miniaturi savuroase, acesti cozonacei sunt, in extra-sezon, o alternativa la clasicul cozonac pregatit de sarbatori. Cand ai de luptat cu preferintele diverse ale celor dragi si nu poti ajunge la o concluzie unanima in privita umpluturii, tava de briose pare sa vina cu solutia salvatoare.

Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Le ricette si passano da madre a figlia, di generazione in generazione. Sono molto legata ai dolci della tradizione ma mi piace tanto preparare ogni anno anche qualche dolce estero.


Quest’anno è toccato a questo lievitato meraviglioso, profumato all’arancia e farcito con tantissime noci e cacao. O reteta de cozonaci traditionali care se desfac in fasii (pale, fuioare) si care raman proaspeti zile in sir. De cativa ani tanti Fana a plecat dintre noi, dar reteta ei de cozonac a ramas si va ramane cu noi. Nelipsit de pe mesele de Sărbătoare ale românilor, cozonacul nu este, totuși, cel mai simplu desert de preparat. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit.


Rețeta este una specială, dar care păstrează gustul autentic românesc. Ingredinte aluat: un kilogram de făină, de grame de drojdie, 2de grame de zahăr, 5de mililitri de lapte de grăsime, 2de grame de grăsime, ulei şi unt topit, cinci gălbenuşuri, o linguriţă rasă de sare, arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie. Imi amintesc si acum parfumul minunat al cozonacilor cu nuca, niste minunatii pufoase, facuti de tatal meu. Dizolvam drojdia intr-un bol micut, impreuna cu putin zahar si cu 2-linguri de lapte cald.


Facem o gropita in faina cernuta si turnam maiaua pentru cozonac inauntru, acoperim cu faina si lasam maiaua sa creasca, undeva la caldurica, pentru aproximativ minute. Cat asteptam ca maiaua de cozonac sa creasca, topim untul si il lasam sa se raceasca. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.


In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei.

Fie ca este vorba de cozonac pufos cu nuca, cozonac pufos cu cacao sau cozonac pufos cu rahat. Iti prezentam o colectie cu cele mai bune retete de cozonac pufos din care sa-ti alegi preferatul. Desi este foarte dificil, am selectat cele mai bune retete,binenteles toate in format printabil si video. Pentru majoritatea gospodariilor de romani mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor este de neinlocuit, cozonacul ramanand regele neincoronat al platoului cu dulciuri. La romani, fie Paste, fie Craciun, cozonac pufos cu nuca si cacao nu lipseste de pe masa de sarbatoare.


Spuneti si voi, ce poate fi mai bun decat un cozonac cu nuca, pufos si cu multa umplutura. Mai stiti cozonacii pufosi pe care ii facea mama? Asa ies si acestia, de aceea va recomand sa incercati reteta de cozonac cu nuca si cacao.


Sunt multe variante, prezentate ca fiind adevarate, dar cine a gustat din asa bunatate rara, nu va uita niciodata si va face diferenta intre cozonacul moldovenesc adevarat si alte facaturi. COZONAC MOLDOVENESC TRADITIONAL.

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.

Post più popolari